Skip to main content

Polityka prywatnościPolityka ochrony danych osobowych

Ochrona Państwa danych osobowych

Cieszymy się, że są Państwo zainteresowani naszą stroną internetową i ofertą. Ochrona Państwa danych osobowych w czasie Państwa wizyty na naszej stronie ma dla nas istotne znaczenie. Ochronę traktujemy bardzo poważnie, zwłaszcza w odniesieniu do gromadzenia, przesyłania, przetwarzania i wykorzystywania Państwa danych osobowych przy okazji Państwa wizyty na naszej stronie.

1. Zbieranie danych osobowych

Podczas odwiedzania lub inicjowania naszych stron, a także w przypadku zawierania, realizowania lub ewentualnego odstąpienia od umowy zbierane są dane osobowe.

Wszystkie odwiedziny użytkowników na naszych stronach są rejestrowane. Rejestr ten obejmuje głównie adres IP aktualnie używanego komputera, datę, godzinę, typ przeglądarki internetowej i system operacyjny komputera użytkownika, jak też przeglądane przez niego strony. Identyfikacja osobowa jest przez nas niezamierzona i z reguły niemożliwa.

2. Przetwarzanie i rozpowszechnianie danych osobowych

Zebrane dane osobowe oraz te przekazane nam np. w trakcie zamówienia lub e-mailem (imię, nazwisko, adres, adres e-mail) wykorzystywane i przetwarzane są wyłącznie do korespondencji z użytkownikiem oraz celów, na które użytkownik wyraził zgodę. Dane przekazywane są osobom trzecim wyłącznie w zakresie niezbędnym do realizacji zobowiązań umownych, a dane bankowe do odpowiedniej instytucji finansowej celem rozliczenia płatności.

Dane osobowe przetwarzane i przekazywane są osobom trzecim wyłącznie za zgodą użytkownika oraz w przypadku zobowiązań prawnych. Ewentualne udostępnienie danych osobowych poza serwis, służące jedynie realizacji standardowych procedur przetwarzania, podlega polityce ochrony Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (GIODO).

3. Zgoda na przetwarzanie danych osobowych i jej cofnięcie

Wyrażenie przez użytkownika zgody na przetwarzanie danych osobowych może być w każdej chwili przez niego anulowane. Dane do celów rozliczeniowych i księgowych nie są objęte tym przepisem.

Czas przechowywania: dane osobowe przechowywane są do momentu realizacji celu, do którego zostały zebrane. Uwzględniwszy wymagane handlowe i podatkowe okresy przechowywania dokumentacji może to przypadku niektórych danych wynieść do 10 lat.

4. Profil klienta

Rejestracja i założenie profilu na naszym portalu jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych, takich jak imię, nazwisko, adres, dane bankowe oraz dane użytkownika (login, hasło).

5. Newsletter

Dokonując subskrypcji newslettera użytkownik wyraża zgodę na wykorzystanie jego imienia, nazwiska i adresu e-mailowego do celów marketingowych. Wysyłanie newslettera następuje wyłącznie przez nasz serwis. Zgoda na jego otrzymywanie może być przez użytkownika w dowolnym momencie wycofana. Link do rezygnacji z subskrypcji dostępny jest w każdym wydaniu newslettera.

6. Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies, które należy aktywować w ustawieniach swojej przeglądarki. W plikach cookie przechowywany jest losowo wygenerowany kod sesji i ewentualnie identyfikator klienta (tzw. numer ID), który umożliwia rozpoznanie go jako zarejestrowanego użytkownika w czasie następnej sesji.

Funkcja rozpoznawania użytkownika możliwa jest tylko i wyłącznie po wcześniejszym włączeniu obsługi plików cookies w ustawieniach przeglądarki.

7. Cel i funkcje analiza sieci web/ Google Analytics/ Google Remarketing/ AdWords/Doubleclick

Serwis korzysta z Google Analytics i Google Remarketing, usługi analizy oglądalności stron internetowych udostępnianej przez firmę Google, Inc, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA ( zwaną dalej „Google”).

Google Analytics i Google Remarketing korzystają z tzw. „Cookies”, tj. plików tekstowych, przechowywanych na komputerze użytkownika i umożliwiających analizę korzystania z witryny. Informacje wygenerowane przez cookies na temat korzystania z witryny przez użytkownika (łącznie z jego adresem IP) transmitowane są do serwera Google w USA i tam przechowywane. Google korzysta z przechowywanych informacji w celu oceny korzystania z witryny przez użytkownika, tworzenia raportów dotyczących ruchu na stronach dla operatorów witryn oraz świadczenia dalszych usług internetowych, związanych z daną stroną internetową.

Google może przekazywać zebrane informacje o użytkownikach osobom trzecim, w przypadku wymagań prawnych lub w zakresie koniecznym do przetwarzania danych przez osoby trzecie na zlecenie Google. Jednak w żadnym przypadku nie następuje identyfikacja adresów IP z innymi danymi użytkowników będącymi w posiadaniu Google. Użytkownik może zrezygnować z cookies, wybierając odpowiednie ustawienia w swojej przeglądarce, uwzględniając jednak przy tym ewentualną niemożność korzystania ze wszystkich funkcji strony internetowej. Korzystanie z tej strony jest równoznaczne z wyrażaniem zgody na przetwarzanie danych osobowych przez Google w sposób opisany powyżej i do wyżej wymienionych celów. Udzieloną zgodę można w każdej chwili wycofać ze skutkiem na przyszłość poprzez dokonanie dezaktywacji rozszerzenia do przeglądarki Google Analytics (tzw. add-on) na http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

Rejestracji danych przez Google Universal Analytics można zapobiec także klikając w następujący link. Aktywowowany w ten sposób „opt-out cookie” uniemożliwi przyszłą rejestrację danych użytkownika odwiedzającego tą stronę internetową: Google Analytics zablokować.

Zaznaczamy, że niniejsza strona korzysta z Google Analytics z rozszerzeniem „_anonymizeIp()“, co sprawia, że wszystkie adresy IP zapisywane i przetwarzane są wyłącznie w formie skróconej. Bezpośrednie odniesienie do osób jest zatem wykluczone.

Funkcja tzw. remarketingu w Google Analitycs umożliwia uzyskanie informacji o preferencjach użytkowników na podstawie odwiedzonych stron i w ten sposób analizowana skuteczności reklamy, wyświetlanej na stronach internetowych przez osoby trzecie oraz Google. Za pomocą przechowywanych w tym celu cookies, Google a także inni usługodawcy mogą, sugerując się poprzednimi wizytami użytkowników na stronach, wyświetlać boksy reklamowe. Google Analitycs stosowany jest ponadto do analizowania danych z programu Google AdWords oraz plików cookie Double-Click do celów statystycznych i dokładniejszego dopasowania wyświetlanych reklam do profilu użytkownika.

Jeśli opisana funkcja nie jest przez użytkownika pożądana, może zostać w każdej chwili dezaktywowana przy pomocy menedżera reklam na http://www.google.com/settings/ads/onweb/?hl=pl. Opcjonalnie można też wyłączyć plik cookie DoubleClick na stronie Digital Advertising Alliance, klikając w ten oto link: http://www.aboutads.info/choices/.

Pliki cookie typu DoubleClick to pliki, które nadają przeglądarce anonimowy numer identyfikacyjny (ID), służący do rejestracji reklam, które pojawiły się w poszczególnych przeglądarkach oraz zapisu ich oglądalności. Pliki te nie zawierają informacji umożliwiających identyfikację konkretnej osoby. Stosowanie plików cookie DoubleClick ma na celu jedynie wyświetlanie użytkownikowi reklam, zgodnych z jego domniemanymi, na podstawie poprzednich wizyt na stronie, zainteresowaniami. Wszystkie informacje generowane przez cookies przekazywane są przez Google do analizy na serwer w USA i tam przechowywane.

Także w ramach funkcji Google AdWords na komputerze użytkownika zapisywane są pliki cookies. Następuje to natychmiast po kliknięciu na ogłoszenie, opublikowane przez Google. Funkcja ta nie służy identyfikacji użytkownika, lecz identyfikacji boksu reklamowego, przez który użytkownik dotarł do danej strony. Każdy klient Google AdWords otrzymuje inne ”cookie”, co uniemożliwia śledzenie użytkowników za pośrednictwem stron internetowych. Pozyskane w ten sposób informacje przeznaczone są jedynie do celów statystycznych. Klienci Google AdWords nie otrzymują żadnych informacji służących do identyfikacji użytkowników.

Dokładne informacje na temat warunków korzystania z serwisu i ochrony danych znaleźć można na http://www.google.com/analytics/terms/de.html bądź na https://www.google.pl/intl/pl/policies/.

Ta strona korzysta z Kissmetrics by Space Pencil, Inc. (407 Morning Lane Redwood City, CA 94065). Kissmetrics tworzy własne pliki cookies, które możesz usunąć w swojej przeglądarce. Jeśli chcesz zablokować śledzenie przez Kissmetrics, aktywuj w przeglądarce funkcję „Do-Not-Track”, a dane nie będą już pobierane.

Możesz także skorzystać z https://www.kissmetrics.com/user-privacy, aby dopasować wszystkie ustawienia na przyszłość. Jeżeli używasz również innych urządzeń, musisz powtórzyć ten proces i usunąć pliki cookies lub korzystać z innej przeglądarki.

8. Plugins Social Media, czyli wtyczki do serwisów społecznościowych

Nasza obecność w internecie zintegrowana jest z tzw. wtyczkami do portali społecznościowych, jak np. Facebook, Twitter, Google+ itp. Poniżej szczegółowe informacje o poszczególnych wtyczkach:

Wtyczka Facebook

Używamy na naszych stronach wtyczki do Facebooka, należącego do Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA (zwanego dalej ”Facebook”). Umożliwia ona użytkownikom dzielenie się działaniami oraz rekomendowanie ciekawych treści znajomym na i poza Facebookiem. Wtyczka taka oznaczona jest znanym logo Facebooka lub ikoną ”Lubię to”. Jeśli użytkownik jest członkiem tego portalu, to poprzez wtyczkę zostanie on automatycznie rozpoznany, a odwiedzona strona zostanie przypisana do jego osobistego konta na Facebooku. Podczas odwiedzania naszej strony dane użytkownika zostają przesyłane do Facebooka w zakresie identycznym jak przy odwiedzaniu właściwej strony Facebooka, niezależnie od tego, czy uruchomiona została jedna z wtyczek czy nie i bez względu na to, czy użytkownik jest zarejestrowany na portalu czy też nie. Bezpośrednie odniesienie do osób poprzez adres ID jest jednak w takim przypadku, bez kontaktu z operatorem danej witryny, niemożliwe.

Zakres danych przesyłanych do Facebooka obejmuje:

-adres IP

-numer ID użytkownika zarejestrowanego i zalogowanego na portalu

-datę i czas odwiedzin

-wersję przeglądarki, system operacyjny komputera oraz rozdzielczość ekranu

-referer, czyli odnośnik do strony internetowej, z której użytkownik został przekierowany

-zainstalowane wtyczki, takie jak Flash czy Adobe Reader

-URL naszej strony, z którą zintegrowana jest wtyczka

Zarejestrowani użytkownicy Facebooka objęci są zasadami ochrony danych obowiązujących na tymże portalu. Z nimi a także z dokładnym celem przesyłania i przetwarzania danych zapoznać się można na (http://pl-pl.facebook.com/privacy/explanation.php).

Wtyczka Twitter

Nasze strony zintegrowane są z wtyczką Twitter, serwisem amerykańskiej firmy Twitter, Inc. (795 Folsom St., Suite 600, San Francisco, CA 94107), udostępniającym usługę mikroblogowania.

Dzięki wtyczce możliwe jest bezpośrednie połączenie z serwerami portalu i przekazywanie informacji o wyświetleniu danej witryny. Po aktywowaniu wtyczki na jednej z naszych stron Twitter może zbierać i przechowywać informacje na temat użytkowania serwera w odniesieniu do wszystkich, nawet niezalogowanych, użytkowników. Naciśnięcie przycisku (buttona) wtyczki Twittera powoduje otwarcie pola tekstowego Twittera umożliwiającego ”tweetowanie” wiadomości tekstowych, które są wyświetlane bezpośrednio na profilu autora w Twitterze. Wszystkie informacje na temat gromadzenia danych, oceny i przetwarzania informacji poprzez Twitter oraz praw użytkownika odnośnie poufności swoich danych, dostępne są na http://twitter.com/privacy.

Google Plus

Stosujemy wtyczkę oznaczoną logo ”+1” portalu społecznościowego Google+ należącego do Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA (zwanego dalej “Google”).

Poprzez kliknięcie na jakąś stronę naszej prezentacji, zawierającą ową wtyczkę, następuje transfer informacji do Google odnośnie tego, jaka konkretna strona naszej prezentacji została przez użytkownika odwiedzona. Jeśli użytkownik jest w tym czasie zalogowany na Google+, odwiedzona strona zostaje przyporządkowana do jego osobistego profilu i opublikowana jako rekomendacja odwiedzonego URL. Transfer danych odnośnie odwiedzonej strony odbywa się także bez interakcji z wtyczką i można go uniknąć tylko przez wylogowanie się ze swojego profilu na Google+ przed otwarciem danej prezentacji internetowej. Odwiedzenie strony z wtyczką (a w szczególności aktywacja przycisku ”+1”) powoduje bezpośredni przekaz i zapis danych użytkownika przez Google, który uniemożliwić można także przez wylogowanie się ze swojego profilu.

Wtyczka Google stwarza zarejestrowanym użytkownikom możliwość publikacji wiadomości o zasięgu światowym, a Google i jego partnerom przesyłania, na podstawie przechowywanych informacji, spersonalizowanych wiadomości do użytkowników. Google przechowuje, oprócz informacji odnośnie tego, która strona prezentacji internetowej została odwiedzona i jaka treść została zarekomendowana przyciskiem ”+1”, również informacje o stronie, na której miało to miejsce. Rekomendacje użytkownika dokonane za pomocą przycisku ”+1” mogą być wyświetlane razem z nazwą profilu i zdjęciem użytkownika w usługach Google, jak np. wynikach wyszukiwania, profilu Google, innych stronach internetowych czy ogłoszeniach internetowych.

Szczegółowe informacje odnośnie celu i zakresu zbierania danych za pomocą przycisku ”+1” oraz ich przetwarzania przez Google jak również praw użytkownika i ustawienia profilu celem ochrony prywatności znaleźć można pod adresem http://www.google.com/intl/pl/+/policy/+1button.html. Zbierane dane wykorzystywane są zgodnie z ogólną polityką prywatności Google, dostępną na http://www.google.com/intl/pl/privacy/privacy-policy.html.

Wtyczka XING i przycisk ” Udostępnij XING” (share)“

Wykorzystujemy na naszych stronach wtyczkę ”Share” (po polsku udostępnij XING) portalu XING firmy XING, Gaensemarkt 43 20354 Hamburg, Niemcy AG (zwanego dalej „Xing”).

Przy każdym wywołaniu naszej strony następuje, przy pomocy wykorzystywanej przez użytkownika przeglądarki, bezpośrednie połączenie z serwerami XING, które umożliwiają funkcjonowanie przycisku „Udostępnij XING” (zwłaszcza obliczanie i wyświetlanie wartości licznika). Poprzez wywołanie naszej strony nie zbierane są przez XING żadne dane osobowe użytkowników, zwłaszcza adresy IP. Nie przeprowadzana jest także analiza postępowania użytkowników podczas korzystania ze strony, która w związku z przyciskiem „udostępnij XING” korzysta z plików cookies. Z aktualizowanymi na bieżąco informacjami dotyczącymi ochrony danych osobowych w związku ze stosowaniem przycisku „Udostępnij XING” zapoznać się można na następującej stronie internetowej: : https://www.xing.com/app/share?op=data_protection.

Przycisk ”Udostępnij na LinkedIn”

Nasze strony zintegrowane są z wtyczką LinkedIn, usługą firmy LinkedIn Corporation, 2029 Stierlin Court, Mountain View, CA 94043, USA (zwanej dalej „LinkedIn”). Wtyczki oznaczone są logo LinkedIn albo przyciskiem ”Udostępnij na LinkedIn”.

Poprzez wywołanie strony z wtyczką następuje transfer informacji do LinkedIn odnośnie urządzeń i sieci. Równocześnie z wywołaniem strony z wtyczką następuje połączenie z serwerami serwisu LinkedIn, dzięki czemu możliwe jest gromadzenie informacji o adresie URL strony, z której użytkownik został lub zostanie przekierowany. LinkedIn rejestruje ponadto adres protokołu internetowego (IP) użytkownika lub serwera proxy, z którego nastąpiło połączenie z internetem, a także informacje na temat systemu operacyjnego komputera, wersji przeglądarki, urządzenia przenośnego (łącznie z jego identyfikatorem) oraz jego systemu operacyjnego, w przypadku gdy z niego nastąpiło połączenie z internetem jak również nazwę dostawcy internetu i ewentualnie operatora telefonii komórkowej. LinkedIn może również pobierać dane dotyczące lokalizacji.

W przypadku gdy użytkownik podczas odwiedzania naszych stron jest zalogowany na swoim profilu w LinkedIn i zamieści na nim link odsyłający do odwiedzanej strony, strona ta zostanie automatycznie przyporządkowana do jego osobistego profilu w serwisie.

Informacje dotyczące ochrony danych osobowych serwisu LinkedIn i związanych z nimi prawami użytkownika oraz opcje ustawień dostępne są na następującej stronie internetowej: http://www.linkedin.com/static?key=privacy_policy&trk=hb_ft_priv.

9. Prawa użytkowników serwisu i kontakt

Jeśli użytkownik będzie chciał wycofać wyrażoną wcześniej zgodę na gromadzenie jego danych osobowych bądź też straciły one ważność, nasz serwis podejmie odpowiednie działania mające na celu usunięcie, zablokowanie lub odpowiednią korektę jego danych (w miarę możliwości i obowiązujących przepisów prawnych). Ponadto każdy użytkownik może w dowolnym momencie uzyskać bezpłatną informację na temat zgromadzonych o nim danych.

W przypadku pytań dotyczących gromadzenia, przetwarzania lub wykorzystywania danych osobowych, ich ujawnienia, korekty, zablokowania lub usunięcia prosimy o kontakt pod numerem telefonu +48 61 8800552 lub mailowo pod adresem support@textbroker.pl.